İletişim bozuklukları arasında en sık gözlenen bozuklardan biri, konuşma sesi bozukluklarıdır. Çocuklarda görülme sıklığı okul öncesi dönem için her yüz çocuğun 10-15’inde iken okul çağı çocuklarda %6’lara inmektedir. Dilin fonolojik becerileri, ana dilde tüm konuşma seslerinin doğru çıkarılmasındaki kademeli bir süreçtir. Normal fonolojik gelişim, çocuğun büyümesi ile eksiksiz hale gelir. 5-6 yaşlarında yetişkin bir konuşmasına benzer olarak tüm sesleri doğru yerlerinde ve doğru şekilde seslenebilir olmalarıdır. Normal olmayan fonolojik gelişimde ise genellikle ünsüz ya da ünsüz öbeklerinin üretilmemektedir.
Konuşma sesi bozukluğu olan çocuk yaşına ve gelişim dönemine uygun konuşma anlaşılırlığına sahip değildir. Ayrıca, bozukluk konuşmanın vurgu ve tonlamasını da olumsuz etkilemektedir. Konuşma sesi bozukluklarında hedef ses çıkartabildiği herhangi bir sesle yer değiştirmektedir. Bir örnek olarak, ‘’kapıya bak’’ yerine ‘’tapıya bat’’ diyen bir çocukta /k/ sesi önleştirilerek /t/ sesi olarak sesletilmiştir. Bu durum, konuşmanın ilk dönemleri olan 20-24 aylar için sorun olarak kabul edilmez. Fakat, 4-5 yaşlarında olan bir çocuğun karmaşıklaşan dil yapılarında, bazı seslerin eksik ya da hatalı çıkması ile konuşma anlaşılmaz bir hale gelmektedir.
Konuşma sesi bozukluğu, konuşmanın anlaşılabilirliğini bozan ya da iletilerin sözel olarak aktarılmasını engelleyen, konuşmada kullanılan sesleri çıkarmada süregiden bir güçlük olması durumudur.
Ordu'nun ilk ve tek dil ve konuşma terapisi kliniği olan Limon Dil, Konuşma ve Gelişim Merkezi, Dil ve Konuşma Terapisti Kıymet Rumeysa SARI tarafından 2020 yılında kurulmuştur.
09:00 - 19:00
09:00 - 19:00
Kapalı
0 (538) 854 06 77
bilgi@limondilkonusma.com